Únor jako měsíc pivních zajímavostí od @Jakubprazskej na Twitteru
Sám o sobě říká: Táta čtyřletky, domácí sládek, kuchař, cyklista, kafesnob, homebrew evangelist. Domácí #pivovarKarolina (zal. 2018)
A začalo to takhle – Tweetem:
Dostal jsem nápad.
Jak tu dřív @Astro_Potoo psal svůj #spacebruary, tak bych mohl podobně pojmout taky únor jako měsíc pivních a pivovarských zajímavostí. Jak současných nebo historických, tak třeba i budoucích.
K tomu už jen hashtag #febrewery a od 1. února na značkách – teda na Twitteru…
Čtení delších vláken na Twitteru není zrovna uživatelsky přívětivé, proto tuhle studnici pivovarských znalostí i zajímavostí předkládáme všem zájemcům tady na webu Pivní lednice.
FEBREWERY - témata
1. díl – O českém pivu – a jeho historii, o tom, zda se dříve vařily ležáky a také o tom, jak se od krejčoviny dostat k vyhlašené hodpodě.
2. díl – Zákon o čistotě piva – historie a současnost německého zákona, který stanovuje, jaké suroviny lze pro výrobu piva použít, tzv. Reinheitsgebot.
3. díl – Session, double, imperial – přívlastky, o kterých jste možná slyšeli, nebo je viděli v názvech piv, tady se podíváme na jejich význam.
4. díl – Kveik – norský přístup k vaření piva a také souhrnný název pro kmen kvasnic používaný v Norsku. Znáte? Ochutnali jste?
5. díl – Sladování a nakuřovaná piva – výroba sladu, historie sladování, nakuřovaná piva rauchbier a grodziskie.
6. díl – Točené, nebo čepované? – o podávání piva, věčný spor o tom, jestli se pivo točí, čepuje, nebo kdovíco. Na to se podíváme tady.
7. díl – IPA – India Pale Ale je pivo, kterého je teď všude hodně, prostě trend. O jeho původu se šíří známá fáma, nebo to tak bylo?
8. díl – Dampfbier – pivní styl, o kterém jste pravděpodobně ještě neslyšeli.
9. díl – Kyslík a pivo – kdy ho pivo potřebuje a kdy už tolik ne.
10. díl – Rmutování – a taky o otm, jak si sládek může poradit i bez teploměru.
11. díl – Prostor pro otázky a téma spontánně kvašená piva od @IvanRegal
12. díl – Gruit – o předchůdcích chmeleného piva, kdy a proč se začal chměl přidávat
13. díl – IPA a její různé druhy – 7. díl povídání byl o historii IPA, tady se podívámna různé druhy IPA, které se vyvinuli a těší se velké oblibě
14. díl – Kdo je alewife? – o ženách v pivovarnické historii a jak to tak bývá “za vším hledej ženu”, tak i za pivem:)
16. díl – Lepek v pivu – a co takový “bezlepkový” piva?
17. díl – Sickday – i muži mají své dny
18. díl – BJCP – co je to za zkratku a jak lze pivo hodnotit objektivně?
19. díl – Voda – prostě voda, ale pro pivo tak důležitá…zcela zásadní
20. díl – O chmelu 1/3 – už tu byla, voda, slad i kvasnice, takže teď na řadu přichází povídání o chmelu.
21. díl – O chmelu 2/3 – producenti, jaké chutě má chmel a co za to může, kombinování chmelů, holky od piva
22. díl – O chmelu 3/3 – zpracování chmele, čerstvý chmel i mražený
23. díl – Eisbock – vymražované pivo, bock, eisbock, weizenbock a tak dále
24. díl – Pivní sklo – víte proč se ležák točí do silnostěnného půllitru s uchem?
25. díl – Vady piva – máslíčko, zelenina, alkohol – to, co by v pivu být cítit nemělo, ale ne vždy