Přeskočit na obsah

Febrewery

Únor jako měsíc pivních zajímavostí od @Jakubprazskej na Twitteru 

Sám o sobě říká: Táta čtyřletky, domácí sládek, kuchař, cyklista, kafesnob, homebrew evangelist. Domácí #pivovarKarolina (zal. 2018)

A začalo to takhle – Tweetem:

Dostal jsem nápad.
Jak tu dřív @Astro_Potoo psal svůj #spacebruary, tak bych mohl podobně pojmout taky únor jako měsíc pivních a pivovarských zajímavostí. Jak současných nebo historických, tak třeba i budoucích.

K tomu už jen hashtag #febrewery a od 1. února na značkách – teda na Twitteru…

Čtení delších vláken na Twitteru není zrovna uživatelsky přívětivé, proto tuhle studnici pivovarských znalostí i zajímavostí předkládáme všem zájemcům tady na webu Pivní lednice

FEBREWERY - témata

1. díl – O českém pivu – a jeho historii, o tom, zda se dříve vařily ležáky a také o tom, jak se od krejčoviny dostat k vyhlašené hodpodě.

2. díl – Zákon o čistotě piva – historie a současnost německého zákona, který stanovuje, jaké suroviny lze pro výrobu piva použít, tzv. Reinheitsgebot. 

3. díl – Session, double, imperial – přívlastky, o kterých jste možná slyšeli, nebo je viděli v názvech piv, tady se podíváme na jejich význam.

4. díl – Kveik – norský přístup k vaření piva a také souhrnný název pro kmen kvasnic používaný v Norsku. Znáte? Ochutnali jste?

5. díl – Sladování a nakuřovaná piva – výroba sladu, historie sladování,  nakuřovaná piva rauchbier a grodziskie.

6. díl – Točené, nebo čepované? – o podávání piva, věčný spor o tom, jestli se pivo točí, čepuje, nebo kdovíco. Na to se podíváme tady.

7. díl – IPA – India Pale Ale je pivo, kterého je teď všude hodně, prostě trend. O jeho původu se šíří známá fáma, nebo to tak bylo?

8. díl – Dampfbier – pivní styl, o kterém jste pravděpodobně ještě neslyšeli.

9. díl – Kyslík a pivo – kdy ho pivo potřebuje a kdy už tolik ne.

10. díl – Rmutování – a taky o otm, jak si sládek může poradit i bez teploměru.

11. díl – Prostor pro otázky a téma spontánně kvašená piva od @IvanRegal

12. díl – Gruit – o předchůdcích chmeleného piva, kdy a proč se začal chměl přidávat

13. díl – IPA a její různé druhy – 7. díl povídání byl o historii IPA, tady se podívámna různé druhy IPA, které se vyvinuli a těší se velké oblibě

14. díl – Kdo je alewife? – o ženách v pivovarnické historii a jak to tak bývá “za vším hledej ženu”, tak i za pivem:)

15. díl – Kvasinky 

16. díl – Lepek v pivu – a co takový “bezlepkový” piva?

17. díl – Sickday – i muži mají své dny

18. díl – BJCP – co je to za zkratku a jak lze pivo hodnotit objektivně?

19. díl – Voda – prostě voda, ale pro pivo tak důležitá…zcela zásadní

20. díl – O chmelu 1/3 – už tu byla, voda, slad i kvasnice, takže teď na řadu přichází povídání o chmelu.

21. díl – O chmelu 2/3 – producenti, jaké chutě má chmel a co za to může, kombinování chmelů, holky od piva

22. díl – O chmelu 3/3 – zpracování chmele, čerstvý chmel i mražený

23. díl – Eisbock – vymražované pivo, bock, eisbock, weizenbock a tak dále

24. díl – Pivní sklo – víte proč se ležák točí do silnostěnného půllitru s uchem?

25. díl – Vady piva – máslíčko, zelenina, alkohol – to, co by v pivu být cítit nemělo, ale ne vždy